Research

The chair aim at fostering research and critical analysis in the field of EU and regional development among students, young and senior scholars so as to prepare academic studies that have the potential to inform regional strategy and policy-making in Albania in lieu of the EU accession.

Academic Discussion Forums
Open-to-public Discussion Forums are available on the online platform

Link: http://www.uetcentre.org/index.php/en/uetcentre-blog

Doctoral Colloquium

During the third year of the project there are organized two doctoral Colloquiums under the Jean Monnet Chair Project. In these events, PhD students whose research focus was oriented toward European issues participated as referees to present their up to date research findings to the interested experts, colleagues as well as their PhD Supervisors.
As it is already a tradition, Doctoral Colloquiums enable PhD students to collect feedback and evaluate opinions from distinguished scholars and experts in the same field of expertise.

Full Doctoral Colloquium 1 (click here)

Full Doctoral Colloquium 2 (click here)

During the second year of the projects there are organized two doctoral Colloquiums under the Jean Monnet Chair Project. In these events, PhD students whose research focus was oriented toward European issues participated as referees to present their up to date research findings to the interested experts, colleagues as well as their PhD Supervisors.

As it is already a tradition, Doctoral Colloquiums enable PhD students to collect feedback and evaluate opinions from distinguished scholars and experts in the same field of expertise

For more visit the University website: http://www.uet.edu.al/index.php/takim-doktoraledite-dhe-kolokium-doktorale (Albanian)

First Doctoral Colloquium

Second Doctoral Colloquium

- Archive for Doctoral Colloquium

Scientific articles published in academic journals
Scientific articles/working papers of PhD students, young and distinguished scholars are published in the UET academic journals Polis, and Economicus.

The Jean Monnet Chair in UET – Study on the evolution of urban space in Shkodra is now published

Jean Monnet Key Staff Erjona Canaj, Phd in collaboration with Arjan Vasjari, Phd and Dariel Sina,  Phd have published a paper in Mediterranean Journal Social Sciences by MCSER-CEMAS-Sapienza University of Rome in July 2013 (E-ISSN 2039-2117 ISSN 2039-9340): Free Movement of Albanian Goods within the European Union. New Challenges in the Context of Integration. Mediterranean Journal of Social Sciences, July 2013

Related Article: http://www.mcser.org/journal/index.php/mjss/article/view/355/pdf_10

Kleida Dallto, PHD has published a paper in the “ Economicus” magazine named “Free Trade Agreement of Albania and EU – the impact on  Businesses in Albania” Economicus no.10 summer edition, 2013.

The proper and efficient management of Public Administration – a challenge for the European Integration of Albania

Teuta Nunaj, MA has published a paper in the “ Economicus” magazine named “The proper and efficient management of Public Administration – a challenge for the European Integration of Albania”. Economicus no.10 summer edition, 2013.

Free Trade Agreement of Albania and EU – the impact on Businesses in Albania

- Archive Scientific articles

Articles published in the MAPO Newspaper
With the intention to reach a broader audience, the Chair edit/coordinate the publication of articles from the envisaged target groups in the MAPO newspaper.

Jean Monnet Chair has been coordinating the publications of articles from students, academics, policy makers, representatives of civil society in the MAPO newspaper (www.mapo.al), which is a daily newspaper part of the UET press. These articles target issues related to Regional Development and European Integration.

 

• “Tërmete politike priten në BE”-Wall Street Journal.
• Progres Raporti, Brukseli për Shqipërinë: “Sfidë Korrupsioni dhe dialogu politik.”
• Banka Botërore dhe FMN: “Recetat e vjetra nuk ndihmojnë.
• Gianni Buqiucchio:”Demokracia nuk ndërtohet një herë e përgjithmonë.”
• Ruskoëski:”Shqipërisë I duhet të bëjë reformë institucionale.”
• Tre eurodeputetë kërkojnë ndalimin e antarësimit të Shqipërisë në BE.
• Erjona Canaj: “Ndërmjetësimi një hallkë me rëndësi për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve.”
• Adrian Civici: “Shërbimet shtetërore ‘falas’ drejt shërbimeve publike ‘efiçente’.”
• Rezoluta e PE: “Hapja e negociatave nga Shqipëria do e bënte BE të prekshme.”
• Unfikimi rajonal i arsimit të lartë.
• Themelohet rrjeti i universitetve të Ballkanit Perëndimor. “NEXT EUROPE”
• Antonio Polito: “Euro një çështje mbijetese.”


You can find these articles and others published in the official website
http://www.uet.edu.al/index.php/sq/research

A do të ekzistojë BE kur Shqipëria të jetë gati për anëtarësim?
Antoine Godbert në UET për mundësitë e Shqipërisë në Erasmus +
Çfarë i sjell Francës Shqipëria europiane
Diplomat e përbashkëta, si e kanë ndryshuar Europën
Europa, afër dhe larg
Europa përballë Arsimit Universitar: Si evolucion apo revolucion?
Gjermania: Statusi, të mos biem në iluzione; sfidat janë ende të mëdha
Integrimi në BE, kur fajin e kanë të tjerët
Integrimi në BE, studentë nga trojet shqiptare diskutojnë në UET
Ja çfarë mund ta afrojë Shqipërinë më pranë BE
KE: Shqipëria merr statusin, por duhet luftuar krimi dhe korrupsioni
Çfarë do të thotë fitorja e Merkelit për Europën, Ballkanin dhe zgjerimin e BE-së
Një rekomandim pa doreza politike, drejt një BE-je të panjohur
“Njolla të zeza” në investime
Numrat që na kërkon Europa
Sekretet e negociatave për marrëveshjen tregtare mes BE dhe SHBA
UET, së shpejti një qendër ekspertësh për aksesimin e fondeve të BE
Vakumi që lë BE dhe strategjia e Erdoganit në Ballkan

- Archive Mapo Article

National and International Scholarship

Publications made from: European Movement Albania (EMA)
• Policy paper: Meeting EU cohesion policy and IPA III requirements in Albania: A Multi-level governance
• Developing brain gain policies in the Western Balkans

Publications made from Intitute for Democracy and Mediation

• Albanians and the European social model public administration in Albania: Between politics and citizens
• CIVIL SOCIETY INDEX FOR ALBANIA – In search of citizens & impact
• Assessment of Impact of Decentralization: Indicators

Publications made for: Administrative Reform
• Lecture on the territorial division to students of Shkodra
• Reforma territoriale impakt pozitiv në mjedis"

Publications made from: Albanian Institute for International Studies

• European Perspective of Albania: Perceptions and Realities Series
• Albania Twenty Years After: People and Democracy
• Albanians and the European Social Model: Towards a redefinition of the social contract
• Small Lexicon of European Integration
• Local Governance and Corruption: The Case of Albania. The Decentralization Strategy from the Anti-Corruption Perspective

Scientific articles published in academic journals Economicus
• Which are the policies, the most appropriate and best strategies for the economic development of Albania?
  Adrian Civici-Jean Monnet Chair,  Economicus No. 12 edition 2015
• The Regional cooperation between Balkan Countries in the framework of the EU integration is the managerial preparation towards globalization.
  Teuta Nunaj, Economicus No. 12 edition 2015

Others (within the University) Blog…
•    Next to Europe
•    Albanian Studies Days
•    An inclusive reform

Under the Jean Monnet Chair Project

  • Jean Monnet Key Staff Erjona Canaj, PhD, has published her first book titled “Free Movement” which consist in the community free movement of the legal system and extra-community citizens in the European Union.The main sources of primary law are the Treaties establishing the European Union, in which makes part even the right of free movement but also the free movement of goods, capital, services, workers and the freedom of establishment. In this book a special part is dedicated to the Albanian legislation which is working towards being part of the European Union.

          http://www.mapo.al/2015/01/nje-liber-per-levizjen-e-lire/

- Archive National and International Scholarship